Zadah – što ga uzrokuje i kako ga liječiti?

Jeste li ikada čuli nekoga da otvoreno priča o svojem problemu sa zadahom? Vrlo vjerojatno ne. Riječ je o temi koja kod onih koji pate od zadaha uzrokuje sram i nelagodu, a veoma se često odražava i u njihovoj socijalnoj interakciji s drugim ljudima. Zaklanjanje usta rukom i razgovor na većoj udaljenosti od sugovornika samo su neka od promjena vlastitog ponašanja koja navode naši pacijenti, žaleći se u ordinaciji na zadah.

No, što zapravo uzrokuje zadah i, još važnije, možemo li ga liječiti i kako?

Simptom zadaha (naziva se još i halitozom) veoma je usko vezan uz specijalističku djelatnost naše ordinacije – parodontologiju. Naime, zadah je najčešće, u gotovo 87% slučajeva uzrokovan stanjima ili bolestima u usnoj šupljini, uključujući upalu zubnog mesa. Ono što naš nos detektira kao neugodan miris su spojevi koje proizvode anaerobne bakterije (bakterije kojima za život pogoduju uvjeti bez kisika). Mnogo je različitih spojeva koji doprinose zadahu, a većinom je riječ o spojevima koji sadrže sumpor, tzv. lako hlapljivim sumpornim spojevima. Oni su odgovorni i za neugodne mirise koje poznajemo kao miris kiselog zelja ili pokvarenih jaja. Neugodni mirisi također su djelomično podrijetlom od drugih spojeva koji ne sadrže sumpor, tzv. diamina i poliamina.

Zadah je simptom koji najčešće prijavljuju upravo pacijenti s upalom zubnog mesa (gingivitisom ili parodontitisom) i tzv. obloženim jezikom. Obloženi jezik podrazumijeva stanje u kojem na površini jezika postoji naslaga koja može varirati u debljini i boji (od bijele do smeđe), a koja, između ostalog sadrži bakterije koje su uzrok zadaha. Pacijenti s gingivitisom i parodontitisom također imaju bakterije koje su uzrok zadaha, a nalaze se ispod zubnog mesa, u parodontnim džepovima, i kao takve nisu dostupne za čišćenje u sklopu svakodnevne oralne higijene kod kuće.

U našoj ordinaciji liječenju zadaha pristupamo sveobuhvatno. Nakon što se utvrdi uzrok zadaha (i isključi mogućnost da je uzrokovan nekim drugim stanjima, npr. upalama dišnih puteva ili bolestima probavnog trakta), provodimo liječenje. Ako se pregledom utvrdi da pacijent ima upalu zubnog mesa (gingivitis ili parodontitis), provodi se kauzalno parodontološko liječenje, pri čemu se ne postiže samo zdravlje parodonta, već se uklanjanjem bakterija iz parodontnih džepova smanjuje i zadah. Kako bi se postigli optimalni rezultati, svaki pacijent prolazi i individualiziranu edukaciju o provođenju oralne higijene i načina četkanja jezika, čime se dodatno smanjuje broj bakterija i uklanjaju uzročnici zadaha.

Kao što je već rečeno, zadah uzrokuju bakterije. Tijekom našeg dijagnostičkog postupka i kliničkog pregleda, prije početka terapije, također je moguće provesti mikrobiološko testiranje s MIP Pharma PET testom, čiji nam rezultati imaju dvostruku vrijednost – osim što nam daju podatke koje bakterije uzrokuju upalu zubnog mesa, govore nam nalaze li se ispod zubnog mesa i bakterije koje mogu izrazito doprinositi zadahu. Neke od tih bakterija su Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, Prevotella intermedia i Fusobacterium nucleatum, koje se sve mogu dokazati i spomenutim mikrobiološkim testiranjem.

Za kraj bismo napomenuli da se zadah ne može izliječiti zubnim vodicama i preparatima iz drogerija koji jamče čudotvorne rezultate. Zašto? Jer se bakterije nalaze na nedostupnim mjestima (parodontni džepovi, u udubinama i jamicama jezika) gdje takvi proizvodi ne uspijevaju doprijeti. Jedina uspješna terapija jest ona uzročna – profesionalnim mehaničkim uklanjanjem bakterija, što posljedično dovodi do nestanka zadaha.

  • Odaberi datoteku
    Datoteka nije odabrana