Trudnoća i parodontitis

Koliko god dugo odgađali posjet svom stomatologu, nekad i godinama, takozvano ”blaženo stanje” je dio života u kojem je najvažnije u potpunosti biti usmjeren na zdravlje organizma, budući da se zdravlje majke uvelike odražava na zdravlje djeteta. Stoga je od iznimne važnosti voditi kvalitetan način života koji ne uključuje samo brigu o općenitom zdravstvenom stanju, već i o oralnom zdravlju.

Osvijestiti koliko je održavanje dentalnog zdravlja izvrsnim važno pokazuju i razna istraživanja, provedena na tisućama trudnica, koja jasno upućuju na povezanost bolesti parodonta i trudničkih komplikacija, kao i komplikacija nakon rođenja djeteta. Pokazalo se da 40% trudnica ima nekih poteškoća s dentalnim zdravljem[1] kao što su karijes, gingivitis i parodontitis. Prvo takvo istraživanje provedeno je 1996. godine na 126 pacijentica, a od tada svako sljedeće alarmira na isti problem – riskantna povezanost oralnog zdravlja majke sa zdravljem djeteta[2].

“Pokazalo se da 40% trudnica ima nekih poteškoća s dentalnim zdravljem kao što su karijes, gingivitis i parodontitis.”

Ishod istraživanja jasno ukazuje na povezanost bolesti parodonta majke i prijevremenog poroda te rađanja novorođenčadi ispodprosječne kilaže. Važno je napomenuti da su djeca rođena s manje od 2,5 kilograma podložnija sporijem motoričkom razvoju, slabijim socijalnim vještinama i lošijom sposobnošću učenja. Te poteškoće su zabilježene i kod prerano rođene djece, uključujući respiratorne probleme, gubitak vida i sluha te probleme s probavnim traktom[3].

Početni stadij bolesti parodonta je gingivitis koji, ako se ne liječi, može prijeći u parodontitis. Gingivitis i parodontitis su kronične upalne bolesti koje zahvaćaju zubno meso te nepravovremenim liječenjem dovode do klimavosti i gubitka zuba. Navedeni simptomi ovih upalih bolesti potpornog tkiva zuba značajno ugrožavaju sveukupno zdravlje svakog pojedinca s istima, a još veći rizik i posljedice predstavlja vrijeme trudnoće, prvenstveno zbog promijenjene razine hormona te neravnoteže proteina imunološkog sustava.

Što se tiče hormonske strukture – povećanje progesterona pojačava prokrvljenost zubnog mesa, dok povišenje progesterona smanjuje njegovu keratinizaciju, zato i najmanja količina plaka na zubima može uzrokovati upalni proces. Takve promjene su najizraženije u drugom i trećem tromjesečju, a traju i tijekom dojenja. S druge strane, neravnoteža proteina koji su odgovorni za sprječavanje upalnih procesa organizma, koji je primijećen kod većine trudnica, može uzrokovati prerani porod.

Osim hormonalnih promjena i nesklada proteina, razlog nastanka upale zubnog mesa veže se uz lošu oralnu higijenu, pušenje i dijabetes. Stoga je od iznimne važnosti primijetiti simptome na vrijeme, od kojih su najznačajniji:

  • crvene i natečene desni
  • krvarenje desni
  • osjetljivi zubi na toplo/hladno
  • poteškoće i/ili bol pri žvakanju hrane
  • klimavi zubi[4]

Svakoj se trudnici preporučuje poboljšanje oralno-higijenskih navika u vidu svakodnevnog četkanja (po mogućnosti mekom četkicom), korištenja konca za zube te održavanja balansirane i raznolike prehrane s niskim udjelom rafiniranog šećera. Na taj način, skida se plak sa zubiju i zubnog mesa što onemogućava razvoj bakterija u ustima, koje su odgovorne za razvoj upalnih bolesti. Također, stručnjaci savjetuju ispiranje usne šupljine vodicom za usta te redovite parodontološke preglede tijekom trudnoće svaka dva mjeseca do kraja dojenja.

Majci je zdravlje njenog djeteta na prvom mjestu, a upravo zato važno je brinuti o svojem zdravlju, posebno tijekom trudnoće. Održavanjem svojeg zdravlja, majka najviše može pridonijeti normalnom razvoju svoje bebe. Zato, drage buduće majke, kako bi se spriječile neke od loših posljedica neodržavanja dentalne higijene i utjecajem hormonalnih oscilacija, zakažite svoj termin u našoj specijalističkoj parodontološkoj ordinaciji. Javite nam se s povjerenjem te omogućimo zajedno prirodan i zdrav razvoj vašeg djeteta.

  • Odaberi datoteku
    Datoteka nije odabrana