Parodontitis – kronična bolest koja zahtjeva cjeloživotnu stomatološku skrb

Veoma se često u svakodnevnom razgovoru, popraćeno rezigniranim odmahivanjem ruke, može čuti da “kod parodontoze nema pomoći, na kraju se izgube svi zubi”. Osobe koje to tvrde najčešće taj stav potvrđuju vlastitim iskustvom ili iskustvom bliskog člana svoje obitelji. Je li to doista tako? Podrazumijeva li parodontitis, upala zubnog mesa i pričvrsnog aparata oko zuba, da će se oni koji boluju od te bolesti na kraju suočiti s potpunom bezubosti?

Vrlo kratak i jednako odlučan odgovor je: NE!

Parodontitis je doista kronična bolest, što znači da ju oni koji su oboljeli od nje imaju do kraja svog života. Iako to može zvučati veoma obeshrabrujuće, ako je stavimo u kontekst drugih, svima poznatih kroničnih bolesti, postaje jasno da se liječenjem i parodontitis može uspješno kontrolirati. Jedna od najraširenijih i najpoznatijih kroničnih bolesti današnjice je šećerna bolest. Njeno liječenje podrazumijeva terapiju lijekovima (antidijabeticima i/ili inzulinom), prilagođenu prehranu i fizičku aktivnost. Uz redoviti nadzor dijabetologa, doktora uže usmjerenog ka liječenju šećerne bolesti, i pridržavanjem propisanim uputama, oboljeli vode potpuno normalan, neograničen život.

Za razvoj parodontitisa potrebno je preklapanje nekoliko čimbenika – pojedinac koji je “osjetljiv” tj. sposoban razviti parodontitis te prisutnost bakterija. Brzini napredovanja bolesti također pogoduje niz drugih čimbenika, poput pušenja, psihofizičkog stresa te drugih bolesti za koje danas znamo da negativno utječu na zdravlje parodonta (zubnog mesa) poput debljine i šećerne bolesti. Parodontitis je bolest koja najčešće napreduje sporo te je stoga bitno dijagnosticirati je na vrijeme, što ranije, kako bi se spriječile neželjene posljedice, poput gubitka. Važno nam je naglasiti kako su zapravo redoviti kontrolni pregledi ključni kako bi se nastanak površinske upale zubnog mesa i posljedičnog razvoja parodontitisa spriječio! Ako je bolest već nastupila, što se očituje gubitkom potpore (kosti) zuba, uzročnim liječenjem bolesti (inicijalnom parodontološkom terapijom) i pridržavanjem uputama parodontologa bolest se stavlja pod kontrolu. Dakle, na isti način kao što je moguće dugoročno održavati zdravlje kod osoba sa šećernom bolesti, isto je moguće i s oralnim (parodontnim) zdravljem kod osoba s parodontitisom.

U jednom od naših sljedećih blog članaka osvrnut ćemo se na važnost redovitih pregleda po završetku inicijalne parodontološke terapije, tzv. potporne parodontološke terapije, kojom osiguravamo da je parodontna bolest pod kontrolom te da strah od gubitka zubi (p)ostane stvar prošlosti.

  • Odaberi datoteku
    Datoteka nije odabrana