Liječe li paste za zube parodontitis?

Sigurni smo da ste barem jednom vidjeli reklamu koja garantira da će upotreba određene paste za zube izliječiti sve vaše probleme sa zubnim mesom.

Kad bi stvari zaista bile tako jednostavne, pacijenti bi imali rješenje nadohvat ruke, a potreba za specijalistima parodontolozima ne bi postojala. Ipak, liječenje upalnih bolesti zubnog mesa, nažalost, ne svodi se na vaš odabir u moru ponude zubnih pasti u nekoj od drogerija.

Parodontitis predstavlja upalu zubnog mesa i tkiva oko zuba, nastalu taloženjem zubnih naslaga koje su plodno tlo za razmnožavanje patogenih bakterija. Problem bakterijske infekcije u usnoj šupljini jest to što se bakterije iz usta krvotokom mogu “preseliti” u svaki zakutak našeg tijela.

Paste za zube imaju itekakvu vrijednost u održavanju dobre oralne higijene, i samim time oralnog zdravlja. Djelujući kao deterdžent, zubne paste poboljšavaju mehanički učinak zubnih četkica u odstranjivanju naslaga s površina zuba te ruba zuba i zubnog mesa. Pravilna oralna higijena provodi se u tri koraka. Uz korištenje četkica i zubne paste, svim našim pacijentima preporučujemo i korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica te vodice za ispiranje usta.
Ipak, bez adekvatnog, ciljanog plana liječenja parodontitisa, zubne paste (bez obzira na reklamna obećanja) neće zaustaviti upalu i napredovanje bolesti.

Imate li simptome poput krvarenja zubi, natečenost zubnog mesa, rasklimanost zubi, promijenjen okus u ustima, zadah ili povlačenje zubnog mesa, razmislite o specijalističkom parodontološkom pregledu. Parodontološka terapija uklanja naslage iznad, i što je najbitnije, ispod zubnog mesa. Područja ispod zubnog mesa nisu dostupna čišćenju četkicom i zubnom pastom kod kuće! Tijekom terapije svakako ćemo vam individualizirano preporučiti i proizvode kojima ćete uspješno provoditi oralnu higijenu kod kuće i tako održavati terapijom postignuto zdravlje.

Ispunite kontakt formu, opišite nam svoj problem, a mi ćemo vam se javiti s odgovorom u najskorijem roku.

  • Odaberi datoteku
    Datoteka nije odabrana