Krvarenje nakon četkanja zubi, znak za uzbunu?

Pravilno održavanje higijene usta ne čuva samo naše zube, već i zdravlje cijelog organizma.

Koliko vam se često dogodilo da nakon četkanja zubi, ugledate crvenkastu pjenu od zubne paste? Nakon toga ste saznali da se to događa i kolegama s vašeg posla, a ako ste otišli korak dalje i malo istražili o tome, mogli ste naići na savjete da promijenite četkicu za zube, uzmite mekšu ili kupite posebnu pastu za zube. Svaki savjet je vrijedan slušanja, ali ne i da ga se shvati zdravo za gotovo.

Većina ljudi odlučuje se na odlazak kod stručnjaka tek kad je suočena s krajnje ozbiljnim problemima. Najveći rizik zdravih desni, a u konačnici i zdravih zuba, predstavlja upala desni, neprimjetna ili sustavno ignorirana pojava. Ponekad je stupanj ignoriranja toliko značajan da u nekim slučajevima dovodi do gubitka zuba. Istraživanja su pokazala da se osam od deset osoba iznad 35. godine života žali na neke od simptoma vezanih za zubno meso. Neki od simptoma su: oticanje, crvenilo i krvarenje desni.

Nije toliko poznato da su neugodan zadah iz usta, oticanje i krvarenje desni te klimavost zubi znakovi jedne od najučestalijih kroničnih upalnih bolesti suvremenog doba – bolesti parodonta. Dvije su glavne skupine parodontnih bolesti, gingivitis i parodontitis. Kada je zahvaćeno samo meko tkivo i upala je reverzibilna, riječ je o gingivitisu, a glavni znak upozorenja je krvarenje, najčešće nakon četkanja i ne uzrokuje nikakvu bol. Gingivitis koji se ne liječi, pod utjecajem različitih čimbenika poput genetske predispozicije, sve lošije oralne higijene, može prijeći u parodontitis. To je znak za uzbunu.

Parodontitis je za razliku od gingivitisa, dubinska, nepovratna upala zubnog mesa i potpornih struktura zuba. Nastaje kad upala napreduje i zahvati dublje dijelove te dolazi do gubitka pripoja mekih tkiva i kosti uza zub te se stvara parodontalni džep. Kako upala napreduje, zub gubi potporu i počinje se klimati, a na kraju i ispadne. U toj fazi se većina „probudi“ i odluči intervenirati, kada je već prekasno. Zato je od iznimne važnosti redovito posjećivati svog parodontologa i voditi brigu o dentalnom zdravlju.

Buđenje svijesti o dentalnom zdravlju je nužno u današnje vrijeme ubrzanog tempa života, nepravilne prehrane te sve češćeg zanemarivanja oralne higijene. Kako preventivni, tako i redoviti pregledi specijalista parodontologa su bitni za uočavanje simptoma parodontnih bolesti jer se povezuju s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom te čak i komplikacijama u trudnoći. Osim utjecaja na opće zdravstveno stanje, uvelike utječe i na kvalitetu života.

U našoj specijalističkoj parodontološkoj ordinaciji bavimo se prepoznavanjem simptoma te liječenjem uzročnika ove kronične upalne bolesti, uz korištenje najmodernije tehnologije. Obratite nam se s povjerenjem i zakažite svoj termin kod naših stručnjaka te izađite s osmijehom iz ordinacije.

  • Odaberi datoteku
    Datoteka nije odabrana