Kako pravilno održavati higijenu usne šupljine?

Pravilno održavanje higijene usta ne čuva samo naše zube, već i zdravlje cijelog organizma.

Njeno temeljito provođenje trebala bi biti stvar svakodnevice i rutine, neovisno imate li upalnu bolest zubnog mesa (gingivitis, parodontitis, periimplantitis) ili vam zubi i zubno meso ne pričinjavaju probleme.

Ipak, u slučajevima kada je upala zubnog mesa prisutna, uz profesionalno liječenje, potrebno je provoditi i redovitu higijenu kod kuće. Zašto? Parodontološka terapija (inicijalna, nekirurška terapija, kolokvijalno poznato kao “kiretaža”) podrazumijeva uklanjanje tvrdih i mekanih naslaga iznad i ispod razine zubnog mesa, a oralna higijena koju provodite kod kuće sprječava ponovno pretjerano nakupljanje naslaga i plaka te na taj način potpomaže učinak terapije, podržava smanjenje upale i održava terapijom postignute rezultate. Uspješna parodontološka terapija uvelike ovisi o pravilnom održavanju oralne higijene kod kuće.

Četkanje zubi nije dovoljno da se uklone sve naslage hrane i bakterija. Naime, samo 60% površine zuba očisti se četkanjem prednje i stražnje strane zuba (izvana i iznutra). Preostalih 40% površine zuba nalazi se u međuprostoru između susjednih zubi, a za čišćenje tog dijela potrebno je uložiti nešto više truda.

Kako bi vam rutina čišćenja zubi i usne šupljine bila što efikasnija, preporučujemo da čišćenje podijelite u 3 jednako važna koraka.

1. Čišćenje međuzubnih prostora

40% površine zuba nalazi se u međuzubnom prostoru – čišćenje tih prostora najlakše možete provoditi zubnim koncem i interdentalnim četkicama, prije samog četkanja zubi. Navedena sredstva možete kupiti u bolje opremljenim drogerijama i ljekarnama. Nemojte se obeshrabriti ako vam se u početku korištenje zubnog konca i interdentalnih četkica čini teško i komplicirano, i ne polazi vam za rukom – njihova upotreba samo je stvar vježbe i navike. Ako kojim slučajem primijetite krvarenje tijekom čišćenja, nemojte se zabrinuti. Ono je uobičajeno do kada se upala ne povuče, a kasnije se može javiti i ako mehanički i pregrubo provodite čišćenje pa ozlijedite zubno meso. Najvažnije jest da se ne date obeshrabriti – čišćenje međuzubnog prostora nužno je kako bi se bakterije i naslage konstantno uklanjale.

2. Četkajte zube 2-3 puta dnevno

Četkanje zubnom četkicom, običnom ili električnom, jednako je važan korak u ritualu oralne higijene. 2-3 puta dnevno četkajte zube s mekanom ili srednje tvrdom četkicom. Ako već bolujete od gingivitisa ili parodontitisa, tehnika četkanja zubi koja se preporučuje je tehnika četkanja po Bassu. Važno je zasebno, odvojeno četkati zube gornje i zube donje čeljusti. Četkicu postavite tako da bude lagano nakošena prema rubu zubnog mesa (otprilike pod kutom od 45 stupnjeva) i radite male, kružne pokrete glavom četkicu, bez da prejako pritišćete četkicu uz zub.

“Uspješna parodontološka terapija uvelike ovisi o pravilnom održavanju oralne higijene kod kuće.”

Na taj način četkajte vanjske i unutarnje zubne površine te potom očetkajte i grizne plohe zubi kako bi uklonili s njih naslage i spriječili nastanak karijesa. Četkanje zubi potrebno je provoditi 3-5 minuta. Poslužite se štopericom na mobitelu ili malim pješčanim satom, dostupnim za kupiti u drogerijama, koji odbrojava potrebnu minutažu.

3. Antiseptička vodica za ispiranje usta

Kako biste bili sigurni da je vaša rutina čišćenja usne šupljine zaokružena, za kraj usta isperite vodicom za ispiranje, posebnom tekućinom različitih vrsta sastava i namjene – preporuku koja je zubna vodica najbolja u pojedinoj fazi terapije i održavanja dobit ćete od našeg specijalista parodontologa. Ne zaboravite kako korištenje vodice ne zamjenjuje niti jedan od prva dva koraka, ali ih odlično nadopunjuje.

Trebate li savjet oko pravilnog čišćenja zubi i usne šupljine u svrhu prevencije upalnih bolesti zubnog mesa, želite li znati koje četkice, paste za zube, vodice za ispiranje, zubni konac itd. upotrebljavati, slobodno nas kontaktirajte. Naš specijalist parodontolog rado će vam odgovoriti na sva vaša pitanja te vam dati savjet!

  • Odaberi datoteku
    Datoteka nije odabrana