Imate parodontitis, a želite ugraditi implantat(e)?

Kao posljedica upale zubnog mesa i potpornog tkiva oko zuba može doći do gubitka jednog ili više zubi. Današnja moderna stomatologija nudi mogućnost ugradnje dentalnog implantata, najsuvremenijeg načina rehabilitacije nedostatka zuba. Ipak, veoma često postavljeno pitanje u našoj ordinaciji jest može li se implantat ugraditi i kod pacijenata koji pate od parodontitisa? Naš odgovor je –  može!

“Kao što upala zahvaća potporna tkiva prirodnog zuba (parodontitis), tako može zahvatiti i tkivo oko implantata – to se stanje naziva periimplantitis.”

Ipak, prije ugradnje implantata potrebno je postići stanje zdravlja usne šupljine te odsutnost upale. Nužno je, dakle, prvo liječiti upalu, bila ona površinska (gingivitis), ili zahvaća dublja tkiva oko zuba (parodontitis). Do upalne bolesti tkiva oko zuba najčešće dolazi zbog neadekvatne zubne higijene i neredovitog uklanjanja zubnog plaka i zubnog kamenca, što pogoduje naseljavanju i razmnožavanju bakterija. Ako se početna upala (gingivitis) pravovremeno ne liječi, ona može prijeći u kroničnu upalu, parodontitis (parodontozu), pri čemu dolazi do povlačenja zubnog mesa i gubitka potporne kosti zuba. Takvi uvjeti, prepuni patogenih bakterija, nikako nisu pogodni za ugradnju implantata!

Važno je znati i razumjeti da je parodontitis kronična bolest koja se ne može trajno izliječiti (bolest ne nestane), ali ju je moguće veoma uspješno i dugoročno držati pod kontrolom (zaustavlja se upala, nema daljnjeg gubitka tkiva oko zuba). Stoga je važno održavati oralnu higijenu kod kuće prema instrukcijama koje dobijete u ordinaciji te dolaziti na kontrolne preglede (recall) i po potrebi profesionalno uklanjati tvrde i mekane naslage sa zubi i zubnog mesa (čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi) svakih 3 – 6 mjeseci.

Kao što upala zahvaća potporna tkiva prirodnog zuba (parodontitis), tako može zahvatiti i tkivo oko implantata – to se stanje naziva periimplantitis. Zato je prije ugradnje implantata nužna procjena specijalista o trenutnom stanju i zdravlju parodonta te uspješnosti oralne higijene koju pacijent provodi kod kuće. Kada su ti uvjeti zadovoljeni, moguće je nastaviti s implantološkom terapijom i ugradnjom implantata. Poslije ugradnje implantata svaki pacijent prolazi individualnu edukaciju o održavanju higijene oko implantata te se dogovaraju redovite kontrole kako bi se spriječila upala.

Bilo da planirate ugradnju zubnog implantata, a bolujete od parodontitisa, ili tek planirate započeti parodontološku terapiju kao pripremnu fazu za ugradnju implantata, s povjerenjem nam se obratite. Naručite se na specijalistički pregled i započnite terapiju koja ne štiti samo vaše oralno zdravlje, već i ono cjelokupno. Ispunite kontakt formu, a mi ćemo vam se javiti u najskorijem roku.

  • Odaberi datoteku
    Datoteka nije odabrana